Blogger Widgets

17. marca 2012

San Marino spustilo Facebook škandál!


San Marino včera predstavilo súťažnú skladbu pre tohtoročnú Eurovíziu. Reprezentantka Valentina Monetta by mala v máji v Baku svoju krajinu zastupovať so skladbou Facebook, Uh, Oh, Oh. Pieseň a videoklip takmer okamžite vzbudila záujem u fanúšikov, no skôr v negatívnom zmysle. Najviac sa však začína skloňovať otázka, či je sanmarínsky počin v súlade s pravidlami Eurovízie. Situáciou sa už začala zaoberať aj Európska vysielacia únia (EBU).

Pravidlá Eurovízie hovoria jasne - žiadne komerčné odkazy v súťažných skladbách nie sú povolené. Porušenie tohto pravidla môže viesť až k diskvalifikácii skladby. Ako informuje portál esckaz.com, vo Francúzsku a Švédsku sa dokonca takáto pieseň nemôže objaviť vo vysielaní verejnoprávnych vysielateľov. Termíny ako napríklad Facebook alebo Twitter sú v týchto štátoch nahradzované slovným spojením sociálna sieť.

Okrem toho je možné, že skladba Facebook, Uh, Oh, Oh porušuje aj ďalšie pravidlo, ktoré zakazuje akékoľvek sexuálne narážky v piesňach. Ako si všimli diskutujúci na internete, sanmarínska skladba zrejme takýto kontext obsahuje v časti textu: "Do you wanna be more than just a friend? Do you wanna play cybersex again?" a "If you wanna come to my house just click on my mouse", čo v preklade znamená "Chceli by ste byť viac než priateľmi? Chceli by ste opäť zažiť sex cez internet?" a "Keď prídete ku mne domov, len kliknite na moju myšku".

O osude "facebookovskej" skladby by sa malo rozhodnúť už v pondelok 19. marca, kedy bude EBU kontrolovať a schvaľovať všetky súťažné piesne. V prípade nezrovnalostí pnúkne EBU konkrétnemu vysielateľovi niekoľko možností. Od tej miernejšej, ktorá umožňuje autorom skladby zmeniť kontroverzné časti diela, či možnosti zmeniť pieseň, až po tú horšiu, ktorou je diskvalifikácia krajiny z ročníka v prípade neakceptovania predošlých variant.

Uvidíme ako sa situácia vyvinie v nasledujúcich dňoch. O všetkých aktuálnych informáciách vás budeme informovať.

VIDEO: youtube.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára