Blogger Widgets

29. marca 2012

Hodnotíme piesne 1.semifinále

V nasledujúcich dňoch si môžete na našom blogu prečítať recenzie piesní s pohľadu nášho redaktora Dominika. Bude rozoberať jednotlivo semifinálové kolá aj finále. Dnes zhodnotí skladby z prvého semifinále, ktoré sa uskutoční 22. mája 2012.


Čierna Hora- Spevák Rambo Amadeus zložil pre túto balkánsku krajinu pieseň "Euro-Neuro". Jeho prejav sa nevyznačuje priveľmi dobrou angličtinou. Myslím že táto pieseň nieje vhodná pre medzinárodnú šou ako je Eurovízia. Na môj vkus veľa prípon "tik".

Island- Speváčka a huslistka Gréta Sálome v spolupráci so spevákom Jónsim dali dohromady pieseň s názvom "Never forget". V piesni cítiť silu, silu islandských sopiek, ktorá je krásne zakomponovaná do tejto úžasnej piesne!

Grécko- Cyperská speváčka Eleftheria Eleftheriou bude reprezentovať Grécko s piesňou "Aphrodisiac". Super letná tanečná vecička, ktorá sa hodí do klubov a na slnečné pláže. Ktovie či sa táto pieseň presadí aj u nás na Slovensku a budeme si môcť cez leto povedať : Toto je z Eurovízie!

Lotyšsko- Anmary v národnom kole predviedla podľa mňa tú "lepšiu" verziu piesne "Beautiful song", ale ani tá nová nieje zlá. V piesni nám prezradila rok narodenia, aj víťaza Eurovízie z tohto roku- Ír Johnny Logan. Každý si ju určite zapamätá vďaka pohodovej hudbe, krásnemu hlasu a obrovským očiam :)

Albánsko- Smutná, ale zároveň krásna pieseň "Suus" od víťazky albánskeho festivalu Rony Nishlio. Ak ste videli video tejto piesne naživo a pripadá vám stará, tak sa mýlite. Je to krásna žena s obrovským hlasom. Verím, že ju uvidím v TOP 15  finálového kola.

Rumunsko- Je to favorit. Rumunská skupina Mandinga už teraz valcuje balkánske hitparády s piesňou "Zaleilah"! Rytmická, tanečná pecka! Taktiež dúfam že sa dostanú do povedomia slovenského národa a ľudia si ju obľúbia.

Švajčiarsko- Pieseň "Unbreakable" bola prvá známa pieseň tohto ročníka Eurovízie. Rockovú pieseň spievajú dvaja speváci, ktorí si dokopy hovoria Sinplus. Podľa môjho názoru majú šancu zaujať, ale šanca to nieje veľká.

Belgicko- Mladučká speváčka Iris bola interne zvolená, a jej pieseň "Would you?" bola asi tým najsprávnejším výberom pre Belgicko. Po minuloročnom fiasku so skupinou Witloof Bay, je Iris neporovnateľná! Držme jej palce a vychutnajme si jej pieseň, najbližšie v utorok, 22. mája.

Fínsko- obyvatelia tejto severskej zeme asi obľubujú slaďáky. Studenú krajinu bude reprezentovať speváčka Pernilla Karlsson s piesňou "Nar jag blundar". Zaujímavé je, že pieseň spieva vo švédčštine.
Uvidíme ako sa jej bude dariť.

Izrael- tamojšia televízia dlho zvažovala či sa zapojí. Myslím že sa oplatilo! Skupie Izabo sa podaril krásny kúsok- retro pesnička "Time". Obrovský potenciál, farebnosť a ostré vokály vyzdvihujú pieseň do TOP 15 tohtoročnej Eurovízie.

San Marino- čo to porobilo?! Valentina Monetta si myslela že sa stane slávnou ak vo svojej piesni bude spievať o sociálnej sieti Facebook. Problémy na seba nenechali dlho čakať, a od EBU prišlo nariadenie zmeniť slovo Facebook. Nakoniec sa pôvodný názov piesne zmenil na " The Social Network Song ". Môj názor- hodí sa do Disney seriálu pre deti, nie na Eurovíziu.

Cyprus- speváčka Ivi Adamou je jasná favoritka od začiatku tohto ročníka. Krásna žena s divokou krásou a ešte krajším hlasom. V Baku bude spievať tanečnú vec "La La Love". Ak si pozriete jej oficiálny klip, určite vám pripadá ako Snehulienka. Myslím že sa to na túto pieseň nehodí. Ale čo už, keď už. Aj tak bude valcovať Baku a Európu.

Dánsko- krásna Soluna Samay s piesňou Should´ve known better. Kombinácia hlasu a krásy. To je to pravé. Kapitánka Soluna vyhrala dánske národné kolo s obrovským náskokom, a stala sa tak favoritkou celej Eurovízie.

Rusko- po krásnom a talentovanom spevákovi Dimovi Bilanovi prichádzajú babky z Buranova. Hovoria si Buranovskyie Babushki a v rusom národnom kole prevalcovali aj Dimu Bilana a Juliu Volkovu v spoločnom duete, a stali sa tak extrémom ročníka 2012. Čiperným babkám nejde o slávu, ale za zarobené peniaze chcú zrekonštruovať kostolík v ich obci. Pieseň sa volá "Party for everybody". Skúste si ju vypočuť, a energia na celý deň zaručená.

Maďarsko- skupina Compact Disco chce uspieť v Baku s piesňou Sounds of our hearts. Mne osobne sa pieseň nepozdáva, a ako ja pri Cypre, text a melódia neladia s klipom. Maďari rozhodli, a možno rozhodli správne. Treba čakať !

Rakúsko- sa vyznačuje drsnými chlapcami a nemčinou! Uspejú, aspoň u Nemecka určite! Pamäatáte na speváko-speváčku Conchitu Wurst? Skončila druhá v národnom kole. Minuloročná reprezentantka Nadine Beiler sa vyjadrila- Myslím, že Conchi bola lepšia! Rakúsko posiela do boja skupinu Trackshittaz s piesňou "Woki mit deim Popo", ktorej názov nemá ani význam!

Moldavsko- folk a pop v piesni "Lautar". Pieseň zaspieva spevák Pasha Parfeni. Nezabudnuteľná, rytmická, zo štipkou rómskeho cítenia. Moldavsko vždy svietilo na popredných priečkach finálových kôl, a či tomu tak bude aj tento rok, uvidíme v máji. Dúfam že neskonči pred bránami finále!

Írsko- dvojičky Jedward sa pokúšali vyhrať minulý ročník Eurovízie, ale nepodarilo sa. Zato im priniesol slávu po celej Európe. Tento rok sa už pokúsia o víťazstvo s piesňou "Waterline". Podľa môjho názoru, pieseň je až moc americká, a keď si primyslím obleky ktoré ukradli strážcom vesmíru. Na druhej strane majú základňu fanúšičiek, takže sa zdržím kritiky :)

Na dnes to bolo 1. semifinále, a na zajtra sa tešte na 2. semifinále! Vopred sa ospravedlňujem za názory, ktoré sa nie vždy zhodujú s Vašimi. Nezabudnite diskutovať :)

FOTO: www.eurovision.tv
NAPÍSAL: Dominik Judák

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára