Blogger Widgets

30. marca 2012

Hodnotíme piesne 2. semifinále

Dnes sa náš redaktor Dominik pozrie na skladby z 2. semifinálového kola Eurovision Song Contest, ktoré sa uskutoční 24. mája 2012 v Crystal Hall v Baku.

Srbsko- nemám slov! Nádherná pieseň, precítená. Znie krásne v srbštine, ale aj v angličtine. V roku 2004 sa Željikovi nepodarilo priniesť víťazstvo do svojej krajiny, ale tento rok sa to dúfam podarí, a Srbi tak budú oslavovať druhé víťazstvo, tentokrát s piesňou "Nije ljuba stvar".

Macedónsko- pre mňa je Kalioppi bohyňa. Keď som prvý krát počul to meno, nevedel som čo si mám myslieť. Ale keď som počul pieseň "Crno i Belo", vedel som že Macedónsko sa tento rok určite pozrie do finále a dotiahne to aspoň do TOP 5!

Holandsko- indiánske korene? Nie! Len speváčka Joan Franka so svojským štýlom. Trošku kovbojka jej pieseň "You and me". Krásne spomienky na detské časy. Vie o čom spieva, o živote, o láske...
Vydarený holandský kúsok. Palec hore pre Joan!

Malta- "bývalá letuška". Trošku otrepaný, slabý text, pár opakujúcich sa fráz. Nehovorím že je zlá, ale niečo mi chýba. Ale Kurt je určite šikovný chlapík a v Baku nás možno ohúri perfektne prepracovaným javiskovým vystúpením. Teším sa! "This is the night"- to sa spieva na Malte.

Bielorusko- ale pán prezident! Nepoučia sa. Pochybné hlasovanie? Myslím že speváčka pred skupinou Litesound bola lepšia. Ale len môj názor. Po minuloročnej novej bieloruskej hymne prichádza do Baku pieseň "We are the heroes".

Portugalsko- valčík alebo tango? Portugalci vyslali ako záchranu speváčku Filipa Sousa, s piesňou "Vida Minha". U nich je dôležitá jedna vec- portugalčina! Myslím že keby stavili na angličtinu tak nič nepokazia, pretože Filipa má krásny hlboký hlas, a krásna melódia pieseň len pozdvihuje. Uvidíme ako nám zase dopadne Portugalsko.

Ukrajina- zjav! Ale určite v dobrom. Speváčka Gaitana mi pripomína spevom Arethu Franklin, a výzorom Beyoncé. V piesni chcela vyjadriť aká by mala byť súdržnosť ľudí, ako si majú pomáhať a mať sa radi. Podarilo sa! "Be my guest" je skvelá pecka. Ukrajina posiela každý rok niečo nové, svieže, perfektné :)

Bulharsko- tancujme do rána! Sofi Marinova vyhrala bulharské národné kolo s piesňou "Love unlimited". Táto bulharská "deva" má krásny jemný hlas, v niektorých pasážach piesne zase ostrý, vysoký. Tanečná bulharská mágia. Uvidíme ako sa Sofi predvedie v Baku, a či postúpi do finále!

Slovinsko- talent nad talenty! Mladučká slovinská speváčka Eva Boto má len 16 rokov, a podarilo sa jej vyhrať národné kolo s piesňou "Verjamem". Balada ako stvorená na výhru! Jej hlasový rozsah je obrovský. Má nádej dostať sa do TOP 5, ak sa nezmení hudba ani text. Niečo nezabudnuteľné!

Chorvátsko- krásna Nina. Nina Badrić je chorvátska superstar, ktorá vyhrala už množstvo cien na celom Balkáne. Jej súťažná pieseň "Nebo" pozdvihuje lásku. Silný "chraplák" robí túto pieseň očarujúcou. Držím jej palce, myslím že sa prebojuje na popredné priečky!

Švédsko- víťaz? Švédske národné kolá posielajú rok čo rok na Eurovíziu tých najlepších. Ani tento rok nie je výnimka. Speváčka Loreen vyhrala s piesňou "Euphoria". Je to mix electro-popu.  Jednoduchý, ale nezabudnuteľný text valcuje hitparády v Škandinávii, v Nemecku a Francúzsku. Ani sa nečudujem. Čaro dodáva piesni aj samotná speváčka, záhadná Loreen. Je aj podľa vás už teraz víťazka?

Gruzínsko- žolík? Nie! Anri Jokhadze je spevák, ktorého si zvolili gruzínci. Nemyslím že to bol ten najvhodnejší typ. V Baku zaspieva pieseň "Joker". Pre mňa- posledné miesto.

Turecko- námorník- záchranca. Mladý spevák Can Bonomo začal svoju kariéru na začiatku roka 2011, a ku koncu roka bol interne nominovaný ako reprezentant, s piesňou "Love me back". Turecké hudobné nástroje tvoria základ piesne. Ako z tisíc a jednej noci. Can je vyštudovaný herec, čo vidieť aj na jeho vystupovaní. Napriek tomu, je tiež horúci favorit na víťazstvo!

Estónsko- mladý spevák Ott Lepland si zaspieva v Baku pomalú baladickú pieseň "Kuula". Má krásny text, dej a postupnosť. Uvidíme ako sa mu bude dariť, či sa prebojuje s estónčinou do finále, ako Urban Symphony v roku 2009, kedy skončili na 6. mieste. Držím palce!

Slovensko- metalová krajina. Spevák Max Jason Mai bol neznámy verejnosti. Ale nakoniec vysvitlo že je to "prerobený" Miro Šmajda. Zaspieva si metalovú, drsnú skladbu Don't close your eyes! Maxovi idú tak výšky, ako aj hĺbky. V Baku môže zapôsobiť na publikum ohromujúcou šou. Držme mu všetci palce nech privedie Slovensko do finále! Moje pocity sú pravdu povediac trošku zmiešané, ale počkajme si na oficiálny klip, a uvidíme či nastanú aj nejaké zmeny v piesni.

Nórsko- ďalší "nenór". Spevák Tooji pochádza z Iránu. Pieseň "Stay" je veľkým hitom. Niet sa čo čudovať, krásny hlas, nádherný spevák a electro šok! Radí sa medzi favoritov tohto ročníka. A prečo ďalší "nenór"? Minulý rok to bola speváčka Stella Mwangi, ktorá reprezentovala Nórsko, no so svojou skladbou "Haba Haba" sa veľmi ďaleko nedostala.

Bosna a Hercegovina- baladička, balada. Dino Merlin, reprezentant z roku 2011, posadil za klavír speváčku s menom Maya Sar. Tá bude tento rok reprezentovať túto balkánsku zem, s piesňou "Korake Ti Znam". Jemný, nežný hlások a hra na klavíri umocňujú pieseň k výšinám. Maya stavila na bosniansky jazyk, tak uvidíme koľko hlasov dostane! Úprimne sa na ňu teším.

Litva- slepá pieseň. Spevák Donny Montello zaspieva pieseň "Love is blind". Podľa mˇma, nie je predurčená na víťazstvo.Keď som počul prvých pár sekúnd, hovorím si, aký slaďák. No pieseň sa rozbehla, chytila popový nádych, a husle dotvárajú príjemnú atmosféru počas celého vystúpenia.

Zajtra sa možete tešiť na finálové skladby.
Vopred chcem upozorniť na to, že moje názory sa nemusia zhodovať s vašimi :)
Zostaňte s nami :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára